понеділок, 23 березня 2020 р.

23.03.2020,26.03.2020
Українська мова
9 - А клас

Тема: Виражальні можливості речень з різними видами зв'язку. 
Синтаксичний розбір речень з різними видами зв`язку.
1. Записати до зошита тему .

2.Актуалізація опорних знань.








3. Вправи на закріплення.

1. Запишіть слова, поставте наголос
  Вантажівка, ринковий, граблі, локшина, одинадцять.
Складіть з цими словами складне речення з різними видами зв`язку. 
 Запишіть текст.
Зробіть синтаксичний розбір виділених речень ( схема у підручнику стор. 115)

Шедевр козацької архітектури 

Шедевром козацької архітектури, бо рівного за красою й урочистістю не було з-посеред храмів у всій Україні, уважають собор у нинішнім Новомосковську – запорізькому місті Самарі. Цей дивовижний дерев’яний витвір збудував народний майстер Яким Погребняк. Замовляючи йому будівлю, козаки просили спорудити її без цвяхів, бо вважали, що не можна вбивати цвяхи в храм Спасителя – Ісуса Христа, який ними був прибитий на хресті.  Він останній, який побудували козаки перед скасуванням Запорізької Січі. Основним знаряддям будівничих була всього-на-всього сокира, тому дотепер залишається загадкою, як їм вдалося досягти такої високої точності у виготовленні деталей.
Храм прикрашає дев’ять куполів, пізніше перед ним була побудована дзвіниця. Виростаючи, собор усе більше вражав усіх грандіозною монументальністю, вишуканою стрімкістю та легкістю форм. Архітектор поєднав у ньому візантійське зодчество та українське бароко. 
У цього храму є багато незбагненних таємниць. Наприклад, одна з них – геніальне моделювання замкненого простору, який охоплює людину в інтер’єрі собору. 




Немає коментарів:

Дописати коментар